Mer tilgjengelige enn noen gang

Den heldige kombinasjonen av mobiltelefoner med datatrafikk og sosiale medier gjør at vi er mer tilgjengelige enn noen gang, både i jobb og privat. Men er dette egentlig bra? 

Det er ikke lenge siden bedriftsledere lo godt av bruken av hjemmekontor, hvem klarer vel å jobbe hjemme med alle forstyrrelsene som finnes der? Men mange mener faktisk at det er slik at de jobber bedre og mer effektivt når de jobber hjemme.

Takket være teknologien i dag er det faktisk plass til begge disse arbeiderne i arbeidsmarkedet! Hvilket betyr at mennesker som kanskje ikke kan jobbe i vanlige jobber har nå muligheter til å kunne jobbe hjemmenfra og være en produktiv del av velferdssamfunnet. Mennesker som før var avskrevet som håpløse og ute av stand til å yte, kan nå yte masse, på sine egne premisser.

Mobil arbeidsplass

Før var vi avhengige av ting som var på arbeidsplassen, det å ha hjemmekontor ble gjerne en stor investering med mindre man fikk støtte fra arbeidsgiver til dette. Men den teknologiske utviklingen har ført til at arbeidsplassen er mindre og faktisk kan flyttes rundt! Vi har store og små bærbare pc’r, nettbrett og mobil. Vi har e-mail, skype og nettskyer hvor vi kan få dekket mange funksjoner som er nødvendige. Arbeidstiden har gått fra å være noe fleksibel til å være veldig fleksibel. Hvem bryr seg om du jobber til klokka 01 på natten, så lenge du får gjort jobben din? Jobben er ikke lengre et sted du går, det er noe du gjør.

Privat eller jobb?

Mange mener at det finnes for lite grenser mellom jobb og privatliv. Går vi mot amerikanske tendenser, der man jobber hele døgnet og alltid er tilgjengelig for sjefen om man har tenkt å lykkes? Nja. Man kan vel si at det som er i ferd med å skje er at folk blir mer bevisst på sin tidsbruk. Ja, det er riktig at man er tilgjengelige hele tiden, men samtidig har man mye større frihet og kan få mye mer ut av dagene sine, enn om man bare satt og dinglet på en arbeidsplass for å fylle 37.5 timer i uka.

Det er spesielt fint nå når vår og sommer nærmer seg og man slipper å sitte inne i mørke kontorlandskap med klapring på tastaturet og stemmer over alt som forstyrrer. Man kan velge å sitte i solveggen på hytta og jobbe, eller i hagen for den slags skyld. Det er sunt og godt for helsa å få sollys og ikke minst bestemme over egen tid.

Skru av?

Det er en økende trend også som sier at man kan jo skru av og ikke være så tilgjengelige. Jo, men da risikerer man heller at ting hoper seg opp og man får en følelse av at man har mye man burde gjort. Er det å ha kontroll over egen tid? Nei, finn en god måte å jobbe på som passer ditt ønske om tilgjengelighet og din sjefs ønske om utførte arbeidsoppgaver! Lykke til!